miércoles, 12 de marzo de 2008

la ciutat de fang, las Huacas i caballitos de totora















...però a mi, tot el rotllo dels espanyols no em va massa, de fet, la meva estada a Trujillo es debia a que en aquesta ciutat hi ha també bones mostres d'antigues cultures prèvies als incas. Moltes han sigut les cultures que s'han desenvolupat a la costa nord del Perú, jo us parlaré de dues: la cultura chimú i la cultura moche. Estava fascinat pel nou paisstge; desert... Així que vaig anar a caminar pel desert per anar a visitar la ciutat feta de fang més gran d'Amèrica i la segona del món!! És la ciutat de "chan-chan" que literalment vol dir "sol-sol" i us puc garantir que el nom està encertat!! Realment és molt gran, aquesta ciutat la va aixecar la cultura chimú, que es va desenvolupar entre els segles X i XV, la ciutat data del 1300 o por ahi... Està feta integrament de maons de fang i en les parts restaurades es poden veure els relleus on els elements més representatius són els peixos i les xarxes de pescar... clar, era un poble pescador!! Dominaven el tema del regadiu i van ser capaços de fer productiva una zona que es purament desertica, es veu que eren bons ceramistes i bons orfebres també, pero els cabrons dels incas els van conquerir al segle XV i aqui es va acabar tot... Seguint la meva ruta d'explorador de cultures antigues, em vaig dirigir xino, xano, cap a la Huaca del sol i la Huaca de la luna, que son dues piramides fetes també de maons de fang, pero en aquest cas son molt més antigues, les van aixecar els moche, que van desenvolupar-se els 5 o 6 primers segles de la nostra era. La veritat es que les piramides estan bastant fetes pols, pero encara es pot veure algu... A la Huaca de la luna encara s'hi conserven pintures murals, pero jo no hi vaig entrar perque s'havia de pagar...això si, aqui teniu una reproducció del deu cruel dels moche... A uns kilòmetres de Trujillo hi ha el poble de costa Huanchaco, que és conegut pels "caballitos de Totora" que son una mena de taules de surf molt característiques que ja dominaven totes aquestes cultures de la costa nord del Perú.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola Sergi,

Recorda-te'n del repte: "Las líneas de Nazca". Has de fer una mica el freaky durant el viatge. Això és sa.

Realment, per aquestes latituds per les que estàs, de "la huella de los españoles" és millor ni parlem. La massacre cultural i globalitzadora va ser tant bèstia, que riu-te'n dels romans.

Com està el tema polític pel Perú? Encara hi han psicofonies del conegut al Perú com "El chino" Fuji-mori?

Apa, molta salut...

PD: Records del meu amic Xavi Guinovart, que està preparant encara el seu viatge a Bolívia.

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
sergicollnin dijo...

preparat perque aviat tindras les esperades imatges de les linies de Nazca!!! ...i diga-li al Xavi que a veure si coincidim a Bolivia

Anónimo dijo...

Da envidia de la buena conocer ese paisaje esta lindo y al lado tuyo se ve mucho mejor.